قرآن پژوهی:از پنج نفر بر حذر باش(قسمت سوم/پایانی)
فسق در قرآن مجید، به معنای عام آمده است که شامل مجرمان (گناهکاران)، منافقان، کافران و مشرکان و مستکبران و فاسدان و ظالمان می شود؛ و صفت مشترک همه آن افراد، عصیان و اطاعت نکردن از دستورهای خدای حکیم رئوف است.
در قرآن، قمار و تقسیم گوشت قمار با ازلام به عنوان فسق دانسته (مائده آیه 3) و در برخی دیگر از آیات مصرف گوشت میت و خون ریخته شده و خوردن گوشت خوک نیز به عنوان فسق معرفی شده است. (انعام آیه 145) در برخی از آیات نیز، هم جنس بازی و دیگر رفتارهای بیرون از دایره غریزه و فطرت مانند لواط و مساحقه به عنوان فسق مطرح شده است.
به نظر می رسد که هرگونه محرماتی که برای انسان زیان داشته باشد و سلامت روحی و جسمی بشر را به خطر افکند به عنوان فسق تلقی می شود، چنان که رفتارهایی که جامعه را از مرزهای اخلاقی بیرون برد و خانه و خانواده را تهدید کند نیز به عنوان فسق شناسایی و معرفی شده است.
به هر حال، خروج از حق، خروج از طاعت خداوند، پرده دری و بیرون بردن چیزی از وجه صحیح آن به وجه فسادش از معانی فسق است.
واژه «فِسق»، در قالبهاى گوناگون، 54 بار در قرآن آمده و در موضوعات و مصادیق مختلفى به کار رفته است از جمله:
1. در مورد انحرافهاى فرعون و قوم او: «انّهم کانوا قَوماً فاسقین»( نمل، 12)
2. در مورد افراد چند چهره و منافق: «انّ المنافقین همُ الفاسقون»( توبه، 67)
3. در مورد آزار دهندگان به انبیا و سرکشان از دستورات آنان:«قالوا یا موسى انّا لنندخلها... القوم الفاسقین»
( مائده، 24 - 26)
4. در مورد کسانى که طبق قانون الهى داورى و قضاوت نمى کنند: «و مَن لم یحکم بما اَنزلَ اللّه فَاولئک هم الفاسقون»
( مائده، 47)
6. در مورد کسانى که وظیفه ى مهم امر به معروف و نهى از منکر را رها مى کنند: «اَنجَینا الّذین یَنهَونَ عن السوء و اَخَذنَا الّذین ظلموا... بما کانوا یَفسقون» ( اعراف، 165)
7. در مورد کسانى که خانه، تجارت، فامیل و مادّیات را بر جهاد در راه خدا ترجیح مى دهند: «ان کان آبائکم... اَحبّ... واللّه لا یَهدِى القومَ الفاسقین»( توبه، 24)
8. در مورد گناهان علنى و انحرافات جنسى و شهوترانى هاى ناروا. (قرآن به قوم لوط که گناه را در مجالس علنى و بى پروا انجام مى دادند، لقب فاسق داده است) «رِجزاً من السماء بما کانوا یَفسقون»( عنکبوت، 34)
9. در مورد بهره گیرى از غذاهاى حرام: «حُرّمت علیکم المَیتَةُ و الدّم... ذلکم فِسق»
( مائده، 3)
10. در مورد تهمت زدن به زنان پاکدامن: «یَرمُونَ المحصنات... اولئک هم الفاسقون»
( نور، 4)
نپذیرفتن گواهی گناهکاران: هرگز شهادتشان را در مورد امری نپذیرید.
(سوره نور، آیه4)
دوری از آنان: چنان که حضرت موسی کلیم (علیه السلام) جدایی از فاسقان را از خدا درخواست کرد و گفت: پس میان ما و این مردم تمرد پیشه داوری کن و ما را در انجام فرمان خود یاری رسان. (سوره مائده، آیه25)
امام باقر(علیه السلام) می فرماید: پدرم علی بن الحسین(علیه السلام) به من فرمود: پسرم! از پنج نفر برحذر باش و با آنها گفت وگو و همراهی نکن. گفتم پدر جان آنان چه کسانیاند؟ فرمود: برحذر باش از مصاحبت با دروغگو که او همانند سراب دور را برای تو نزدیک و نزدیک را برای تو دور میکند و بپرهیز از مصاحبت با فاسق، زیرا او تو را به لقمهای یا کمتر از آن میفروشد و بر حذر باش از همراهی با بخیل که تو را در نیازمندترین حالت به مال او، خوار و زبون میکند و بپرهیز از مصاحبت با احمق که تلاش او برای سودرسانی به تو، زیان آور است و بپرهیز از همراهی با قاطع رحم که در کتاب الهی مورد لعن است.
(کافی، ج2، ص641)
مدارا با گناهکاران: رسول گرامی(صلی الله علیه وآله) فرمود: مدارا با مردم نیمی از ایمان است و نرمش با آنها نیمی از زندگی است. امام صادق(علیه السلام) پس از نقل کلام پیامبر(صلی الله علیه وآله) فرمود: با گناهکاران در ظاهر معاشرت داشته باشید و با آنها درگیر نشوید که به شما ستم میکنند. (کافی، ج2، ص117)
امیرمومنان(علیه السلام) در وصیت خود به امام حسن(علیه السلام) فرمود: با فاسق برای (حفظ) دینت مدارا کن و در قلبت از وی بیزار و با رفتارت از او برکنار باش تا همانند او نباشی. (الامالی، طوسی، ص8)
پیامد گرامی داشت گناهکاران
امیرمومنان(علیه السلام) به نقل از پیامبر(صلی الله علیه وآله)فرمود: هرگاه فاسقی بر مردم آقایی کند و زعیم قوم خوارترین آنان باشد و مرد گناهکار گرامی داشته شود پس باید منتظر بلا بود.(تحف العقول، ص36)
منابع :
سایت پرسمان
افکار نیوز
وبلاگ نور آسمان
تفسیر نور / حجة الاسلام محسن قرائتى / تفسیر ذیل سوره حجرات آیه 6
کتاب مفاتیح الحیات -آیت الله جوادی آملی